Ajankohtaista

Pohjoisen poromateriaalin tulkit

Pohjoisen poromateriaalin tulkit Elli Maaret Helander kertoo käsitöillään omaa tarinaansa saamelaisuudesta. ”Olen Karigasniemeltä kotoisin, ja asun nykyään Inarissa. Parikymmentä viimeistä vuotta olen kierrellyt Keski-Lapissa, eniten olen ollut Pyhä-Luosto -alueella. Siellä minulla on ollut ohjelmapalveluyritys, ja ohjelmat perustuivat kaikki saamelaisuuteen ja vähän mystiikkaan ja henkisyyteen.” Käsitöitä tehdessään Elli Maaret pääsee käyttämään… Tutustu artikkeliin»

Lue lisää

Palottele poro!

Poron palottelu videosarjana: 1. Potkan irrottaminen 2. Sisäpaistin irrotus 3. Putkiluun ja kulmapaistin irrotus 4. Paahtopaistin irrotus 5. Ulkopaistin kalvojen poisto 6. Takapotkan luuttomaksi leikkaus 7. Kyljen luuttomaksi leikkaus 8. Etupotkan irrotus ja lavan luuttomaksi leikkaus 9. Etupotkan luuttomaksi leikkaus 10. Sisäfileen putsaus 11. Ulkofileen irrotus 12. Kaulalihat

Lue lisää

Lihanleikkuukoulutusta

Lapin ammattiopiston Jänkätien toimipisteessä opetellaan taas syksyn tullen leikkaamaan poroa Lihanleikkaus aloitetaan pukeutumalla asianmukaisiin, työturvallisiin asuihin. Käsien pesun jälkeen aloitetaan työt leikattavien ruhojen punnituksella, pH-mittauksilla sekä puukkojen teroituksella. Sitten siirrytäänkin jo varsinaiseen lihanleikkuuseen: aloitetaan ruhojen raakapaloittelu ja vähitellen erotetaan sisäfileet, paistit, lavat, kyljet ja muut osat omiksi lajitelmikseen. Lihanleikkausta Lapin… Tutustu artikkeliin»

Lue lisää

Miten hinnoittelet poronlihaa?

Poronlihan hinnoittelu on jokasyksyinen puheenaihe. Pentti Juotasniemi on laatinut hinnoittelutyökalun, jonka voit ladata tästä omalle koneellesi ja ottaa käyttöön. Avaa hinnoittelutyökalu toiseen ikkunaan ja paina audiotiedoston playta. Näin voit kuunnella ohjeet ja selata työkalua samaan aikaan. Työkalu avautuu alla olevasta linkistä: Poronlihan hinnoittelu -työkalu listen to ‘Ohjeita poronlihan hinnoittelutyökalun käyttöön’… Tutustu artikkeliin»

Lue lisää

Poronlihan tulevaisuuden markkinat haastavat uusille urille

Poronliha 2020 -hankkeessa tuotettu ”Poronlihan tulevaisuuden markkinat” tekee näkyväksi poronlihan myynnin tulevaisuuden mahdollisuuksia. Vaikka raakalihan myynnillä ja suoramyynnillä on oma tilauksensa, voisi poronlihan jalostusastetta myös nostaa, ja nimenomaan paikallisesti, paikallistaloutta tukien. Uusia maksukykyisiä asiakkuuksia voisi hakea paitsi erilaisista paikallisista kuluttajaryhmistä, myös matkailijoiden keskuudesta. Avainasemassa on kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen, jonka… Tutustu artikkeliin»

Lue lisää