Pohjoisen poromateriaalin tulkit

Pohjoisen poromateriaalin tulkit

Elli Maaret Helander kertoo käsitöillään omaa tarinaansa saamelaisuudesta.

”Olen Karigasniemeltä kotoisin, ja asun nykyään Inarissa. Parikymmentä viimeistä vuotta olen kierrellyt Keski-Lapissa, eniten olen ollut Pyhä-Luosto -alueella. Siellä minulla on ollut ohjelmapalveluyritys, ja ohjelmat perustuivat kaikki saamelaisuuteen ja vähän mystiikkaan ja henkisyyteen.”

Käsitöitä tehdessään Elli Maaret pääsee käyttämään luovuuttaan. Rumpujen tekeminen on hänelle erittäin tärkeää.

”Rummuissa käytän materiaalina itse työstettyä poronnahkaa. Minusta poronnahka on paras materiaali. Melkein kaikki Lapissa olevat rummuntekijät ovat minun oppilaita tai minun oppilaiden oppilaita. Käsitöissä käytän myös kierrätysmateriaalia. Ja totta kai saamelaisena otan sitten myöskin vähän saamelaisuutta kaikkiin töihini.”

Katso Elli Maaret Helanderin haastattelu: https://www.youtube.com/watch?v=onqtfTrmx3E&list=UUSYNgi0A-NE_oht_284TaxQ

Rovaniemeläinen Kreetta Poikela tekee Polkka-yrityksessään poronnahkasta jalkineita lapsille ja aikuisille. Hänen tunnelmallinen työpajansa sijaitsee Johannes Laurin käsityötalossa. Paja on täynnä poronnahkoja ja upean värisiä jalkineita.

”Poronnahka on mielenkiintoinen materiaali. Ohuesta nahkasta saa tehtyä vaikka kukkia. Nyt olen tekemässä vauvan tossuja. Ohutkin nahka on tosi kestävää. Sen voi vaikka vesipestä. Toisaalta kutistettu poronnahka kestää vaikka aikuistenkin saappaissa.”

Kreetta pitää poronnahkaa luksusmateriaalina, jossa viehättää sen luonne, jopa vaikeus.

”Haluan käyttää luonnonmateriaaleja ja meidän lähimateriaaleja, se on tosi tärkeää. Ja poronnahkahan on ekologinen materiaali. On upeaa tulkita tätä hienoa materiaalia omaan tuotteeseen.”

Kreetta Poikelan haastattelu:

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *